Subwoofer mythe 2: stekker eruit? of niet?

In de tweede mythe rondom subwoofers staat de stekker centraal. Doe je er goed aan om deze uit het stopcontact te halen? En wanneer? Lees verder voor het antwoord!

Schakelaar of stekker?

Een veel gemaakte opmerking is dat je de stekker van een subwoofer er niet zomaar uit mag trekken of insteken. Je zou de subwoofer altijd met de schakelaar aan en uit moeten zetten. De aan/uit schakelaar doet niet anders dan de spanning loskoppelen van de voeding, net als je dit zelf doet wanneer je de stekker uit het stopcontact haalt.

Stroom besparen met Standby killer

Wanneer je de stekker uit het stopcontact trekt, voorkom je dat de subwoofer in de zogenaamde ‘standby’ stand schiet en stroom verbruikt. Je bespaart dus geld wanneer je de stekker uit het stopcontact haalt. Om dit eenvoudiger te maken is er zogenaamde standby killer. Deze schakelt automatisch de stroom uit wanneer de subwoofer ineens veel minder stroom verbruikt (van ‘aan’ naar ‘standby’). Hierin zit een vertraging die verschilt per standby killer. Zo hoef je zelf niet meer de stekker uit het stopcontact te halen en bespaar je toch op de kosten!

Advies

Wel is het raadzaam de subwoofer, na uitschakelen, niet direct weer in te schakelen. De spanningen intern moeten eerst allemaal weg zijn om een goede start te maken. Als je direct na uitschakelen weer inschakelt kan het voorkomen dat je een harde knal hoort door de luidspreker. Dit kan schade veroorzaken in de luidspreker. Verder is het aan te bevelen om de stroom te onderbreken wanneer je de subwoofer niet gebruikt. Dit voorkomt namelijk onnodige warmte ontwikkeling (die tijdens de standby stand ontstaat) en verlengt de levensduur van je sub.

Kortom: stekker uit subwoofer? Ja!

Trek dus gerust de stekker uit het stopcontact of koop een standby killer om het jezelf makkelijk te maken. Zo geniet je langer van je subwoofer en bespaar je geld!

2 Reacties op “Subwoofer mythe 2: stekker eruit? of niet?”

  1. Sander schreef:

    Kan een master/slave stekkerblok hier ook een veilige oplossing in bieden?
    Zoiets als dit bijv: https://www.toolmax.nl/brennenstuhl-secure-tec-automatische-stekkerdoos-15-000a-3-m-h05vv-f-3g1-5.html

    • Beheerder schreef:

      Dat kan zeker. De slave contacten worden uitgeschakeld als de master (bijvoorbeeld uw receiver) wordt uitgezet. U hebt de kosten van dit apparaat met een aaltal jaar al terug verdiend.

Reageer!