Subwoofer mythe 1: de audio condensator

In deze serie blogposts behandelen we een aantal veel gehoorde mythes rondom subwoofers. De eerste mythe betreft de zogenaamd ‘audio condensatoren’. Wat zijn het en bestaan ze eigenlijk wel?

Audio condensator

Liefhebbers van geluidsinstallaties (o.a. eigenaren van veelal kostbare installaties en DJ’s) praten er vaak over; de zogenaamde audiocondensatoren. Dit zijn veelal dure condensatoren met een hoge capaciteit die speciaal geschikt zijn voor audio installaties. Deze audio condensatoren zijn van betere kwaliteit dan normale condensatoren en maken het verschil tussen een goede en super goed klinkende subwoofer… wordt beweerd.

Kwaliteit condensator

De kwaliteit van een condensator wordt bepaald door de capaciteit, de spanning en de temperatuur waarin de condensator kan functioneren. Dit zijn vaste gegevens die voor elk type condensator verschillend zijn. De toepassing waar de condensator in wordt gebruikt, staat volledig los van deze drie elementen. We hebben de proef op de som genomen en zogenaamde audio condensatoren vergeleken met ‘normale’ types. Het enige verschil daarin bleek de uitstraling, vaak gekenmerkt door een goedkoop stuk krimpkous met de letters ‘audio condensator’. De materialen waren identiek, evenals de prestaties en duurzaamheid bij verschillende testen waarin we experimenteerden met temperatuur, belasting en toepassing. Wat materiaal betreft dus geen verschillen.

ESR waarde

Tegenwoordig wordt al snel geroepen: de ESR waarde van de condensator moet ook goed zijn! Wat is nu precies die ESR waarde? ESR staat voor equivalent series resistance. Het is de weerstand van een condensator bij een frequentie van 100 kHz. Deze waarde is zo nauw verbonden met de capaciteit van de condensator dat het meten van de ESR veelal geen zin heeft. Er zijn veel dure meters op de markt waarmee de ESR waarde te meten is. Om op de proef op de som te nemen heeft Electronicare zo’n meter gekocht en daarmee twee elco’s vergeleken; een van een paar jaar oud en een gloednieuwe waarvan men beweert dat het een audiocondensator is.

De uitkomst was ‘verrassend’: beide condensatoren gaven dezelfde ESR waarde. Pas toen een defecte condensator vergeleken werd met een werkend, was er verschil zichtbaar. Maar, dat verschil geeft een eenvoudige capaciteitsmeter ook aan.

Audio condensator voor uw subwoofer?

Kortom, het is niet nodig om veel geld uit te geven aan dure audio condensatoren omdat het verschil in materiaal en ESR waarde niet aanwezig is. U subwoofer klinkt evengoed met gewone niet-audio condensatoren. Mocht u daarin van mening verschillen dan worden wij graag overtuigd. Wij zijn benieuwd naar uw reactie!

3 Reacties op “Subwoofer mythe 1: de audio condensator”

  1. bassie schreef:

    condensators worden in audio gebruikt om de pieken van de van de bass op te vangen tenminste zo werk het in een auto wel!
    maar goed een condensator heeft pas zin bij zware subs
    zo zwaar dat je stroomaanvoer het eigenlijks niet aan kan

    • Admin schreef:

      De condensatoren in geluidsinstallaties in auto’s hebben de functie kort spanningsverlies over de voedingskabels en overgangsweerstanden bij schroefverbindingen op te vangen.
      Vandaar dat deze condensatoren staan opgesteld vlakbij de eindversterkers. Ook hier geldt dat gewone condensatoren niet slechter zijn dan audio condensatoren. een condensator van 20.000uF van de een of de andere soort heeft dezelfde eigenschappen.

Reageer!