Subwoofer aansluiten

Over het aansluiten van een subwoofer bestaan de meest uiteenlopende opvattingen. Met een paar eenvoudige tips en wat kennis over subwoofers kunt u optimaal genieten van uw muziek installatie!

Aansluit-tips vooraf

Voordat we het over het daadwerkelijk aansluiten van de subwoofer gaan hebben is het goed om een aantal zaken op een rijtje te hebben:

  1. een subwoofer is altijd mono (enkel). Lage tone weergeven in stereo is niet nuttig en bovendien nauwelijks hoorbaar
  2. Er kunnen geen twee kapiteins op een schip zijn. Een tweede subwoofer gaat veelal de eerste tegenwerken omdat lage tonen erg veranderen op hun weg naar uw oren en dus ook naar de andere subwoofer. Zelfs met één subwoofer kan dat een probleem zijn als u deze bijvoorbeeld in een hoek van de ruimte hebt staan. Goede subwoofers zijn dan ook vaak voorzien van de faseregeling die dit probleem geheel of gedeeltelijk oplost.
  3. U moet kiezen of u het filter van de actieve subwoofer of van de receiver/verterker gebruikt. Beide filters gebruiken is niet gebruikelijk en zorgt ervoor dat u niet het volledige vermogen benut van uw subwoofer. Immers, twee maal filteren zorgt voor onnodige verzwakking. Daarnaast beïnvloeden de filters elkaar zodat u uw subwoofer defect kan klinken terwijl hij gewoon goed werkt.

Aansluitingen

Er bestaan drie typen aansluitingen om een subwoofer op uw versterker aan te sluiten. Sommige subwoofers hebben één tulpplug aansluiting. Andere hebben twee tulpplugaansluitingen (stereo). Ook zijn er subwoofers met luidsprekeraansluitingen. De frontspeakerdraden gaan dan via de subwoofer naar de front luidsprekers. Samengevat zijn de aansluitingen dus:

  • Enkele tulp plug LFE input
  • Dubbele tulp plug Line input
  • Luidspreker aansluitingen

Enkele tulpaansluiting. Veelal is dit een ongefilterde ingang. op deze manier laat u uw versterker het subgeluid filteren. Deze ingang is dus speciaal voor de sub out van uw versterker

Dubbele tulp plug. Dit is de ingang met cross-over filter van de subwoofer. Deze gebruiken we als u geen sub out hebt op uw versterker. Als u toch de sub out van uw versterker hierop aan wilt sluiten dan maakt het niet uit of u deze op links of rechts aansluit. Soms worden er ook een koppelstuk (y splitter) gebruikt om beide ingangen aan te sluiten op één enkele kabel. De klank blijft hetzelfde alleen het geluid van uw subwoofer wordt harder (6dB) en de sub gaat ook meewerken bij laag volume.

Luidspreker aansluiting. Deze gebruikt u als u geen geregelde line out en geen sub out hebt. De luidsprekeruitgang van uw versterker sluit u aan op de speaker in van de sub en de luidsprekers zelf sluit u aan op de speaker out van de sub. Soms heeft een sub geen speaker out. Dan zet u de subwoofer parallel aan de luidspreker uitgang van de versterker zoals u ook een luidspreker aansluit.

Actieve subwoofer aansluiten op een Luidsprekeruitgang

U kunt met een speciale adapter een actieve subwoofer aansluiten op een luidspreker uitgang. Wel dient de subwoofer dan een line te hebben met ingebouwde cross-over regeling. Vraag ons naar de speciale adapter hiervoor.

Passieve subwoofer aansluiten op een sub out

Dit is alleen mogelijk als u een losse versterker tussen de sub out en de luidspreker schakelt. Het vermogen van de versterker dient gelijk te zijn aan het vermogen van de luidspreker. Of het volume dan groot genoeg is in de installatie hangt af van het vermogen van uw hoofdversterker. Een subwoofer heeft meestal het vermogen nodig van beide hoofdluidsprekers bij elkaar opgeteld.

Goed om te weten over subwoofers

Ten slotte nog een paar handig tips over subwoofers:

Aan- en uitschakelen

De hoofdschakelaar van een subwoofer schakelt dubbelpolig uit; zowel de fase als de nul worden tegelijkertijd uitgeschakeld. Dit mag en kan altijd, dus ook als de subwoofer in gebruik is. Daarnaast  mag de stekker mag er te allen tijde uitgetrokken worden. Een subwoofer kun je dus ook op een standby killer aansluiten of op een zogenaamde master-slave contactdoos.

Energiebesparing

Een traditionele subwoofer zonder werkelijke ingebouwde standby-schakeling gebruikt in de (zogenaamde) ‘standby stand’ nog altijd meer dan 10Watt. Een lampje van deze grootte zetten we altijd keurig uit. Een standby killer bespaart dus, behalve energie, ook de levensduur van de subwoofer. De subwoofer vertoont minder snel gebreken en heeft een langere levensduur.

Kabels

Een tulpkabeltje hoeft niet van zeer zware kwaliteit te zijn als de subwoofer slechts een paar meter van de versterker staat. Veelal worden te dure kabels gebruikt die op een dergelijke afstand geen invloed hebben op de geluidskwaliteit. Laat u dus niet gek maken en ga op uw gehoor (en portemonnee) af.

Aanvulling?

Of u zelf nog tips of aanvullingen over het aansluiten van een subwoofer? Deel ze met ons en reageer hieronder!

162 Reacties op “Subwoofer aansluiten”

  1. Thomas schreef:

    Hallo,

    Ik heb een Harman Kardon HK 3490. Hier wil ik een een passieve sub (Revox magic bass) op aansluiten maar kom er niet helemaal uit. Op de versterker zit een mono sub out maar op de sub zitten 8 aansluitingen? Hoe moet ik dat met elkaar verbinden?

    • Beheerder schreef:

      Deze subwoofer kunt u niet zonder meer aansluiten op de HK 3490. Er is een versterker voor nodig. De uitgang van de HK3490 is alleen geschikt voor actieve subwoofers (met ingebouwde versterker dus)

  2. Gerjan schreef:

    Hallo ik heb een vraag over het aansluiten van mijn klipsch r -112sw op mijn gonkyo tx-nr616.

    Ik pak de pre out sdubwoofer uitgang van mijn receiver en ga met een y splitsing naar mijn klipsch subwoofer en sluit hem aan op de R en L/LFE
    Nu is mijn vraag moet ik nou de lfe van mijn receiver gebruiken of de low pass knop van mijn subwoofer??

    • Beheerder schreef:

      Dat hangt ervan af of je de subwoofer instelt op LFE (zonder cross-over) of Line in (met cross-over) Zie uw handleidingen.

  3. Shayne schreef:

    Ik heb een Ford Focus wagon 2004, originele radio en alle 4 de speakers vervangen door speakers van 40 watt RMS . Nu heb ik er ook een versterker met bijbehorende dubbele subwoofer van 800 watt in liggen. De originele radio(blaupunkt travelpilot DX) heeft geen subwoofer aansluitingen en heb ik er daarom dus een caliber kastje tussen gezet en deze aangesloten op de rechter en linker achterspeakers. Nu is het zo dat de speaker uitgangen vanuit de radio 20 watt zijn per uitgang. De – kabel heb ik aangesloten op een moer tegen het autoframe en van de week brande deze los vanaf de versterker… Vaak is deze kabel en de versterker zelf erg warm. Het kan niet aan de versterker of subwoofer liggen, dit is een set wat bij Elkhart hoot en in mijn vorige auto ging dit ook goed(seat Ibiza 2000). Ik heb het idee dat de radio(omdat ik de versterker aangesloten heb op de originele radio speakers van 20 watt) het probleem is.

    Iemand die mij zou kunnen helpen?

    Groet Shayne

    • Beheerder schreef:

      Onze website is alleen gericht op subwoofers voor de huiskamer. Gelieve uw vraag elders neer te leggen

      • Martin schreef:

        Ik heb mijn Rel stentor high level aangesloten op mijn eindversterker.
        Dus rechtstreeks op de speaker terminals.
        Dit werkt goed.
        Nu is mijn vraag, is er een mogelijkheid om dit draadloos te doen.
        Zoals marmitek dat doet voor Low level input/output .

        Bij voorbaat dank voor je reactie

  4. Stefan schreef:

    Beste,

    Alvast bedankt voor uw artikel, ik ben er al heel wat wijzer door geworden.
    Nu nog een kleine vraag voor de aansluiting bij mij thuis. Mijn versterker heeft als sub outputs zowel rood/wit als paars. De enkelvoudige aansluiting (paars) kan ik niet op mijn sub terugvinden dus ik veronderstel dat dit geen optie zal zijn.
    Nu heeft mijn – actieve – sub zowel speaker- als ‘rood/wit’ aansluitingen. Volstaat het dat een RCA kabel te leggen tussen de output van de versterker naar de ingang van de sub?
    Ik vraag dit omdat de sub naast de ”roodwit” input ook een ‘roodwit’ output heeft.
    Er staat ‘Line level input’ en dan zijn er 4 aansluitingsmogelijkheden: onder de ene staat IN en onder de andere OUT.

    Het gaat om een Apart Suba 165 subwoofer.

    Bedankt voor uw hulp!

  5. Bassie schreef:

    Hallo een vraagje
    Ik heb een lg tv met ingebouwde harman kardon speakers.
    Dit geluid is wat betreft de hoge tonen goed maar mist wat bas.
    Is het mogelijk en hoe om alleen een subwoofer aan te sluiten op de tv zodat de tv zelf als soundbar fungeert.

    Bij voorbaat dank voor het meedenken

  6. rené schreef:

    Hoi

    ik heb het bose av3-2-1 systeem met scart aansluitingen voor de subwoofer en scart voor de boxen , nu is van een kennis van mij zijn media center defect . Is het mogelijk dat ik dan op mijn media center een exstra subwoofer en boxen erbij kan aansluiten , is er een splitter op de markt om van1 aansluiting dus 2 aansluitingen te maken voor dit susteem. Want de media center word gevoed door de subwoofer en de boxen worden weer gevoed door de media center is dat mogelijk.

    • Beheerder schreef:

      Helaas is mijn kennis van dit systeem onvoldoende om u vraag toekunnen beantwoorden. Wellicht kunt u zich wenden tot de Bose service of uw leverancier.

  7. Jordy schreef:

    Hallo, Ik heb een Marantz SR6009 AV Receiver gekocht en probeer daar nu mijn 5.1 boxen op aan te sluiten: Pioneer S-CR505 (de 5 boxen) en S W505 (de subwoofer). Het Pioneersysteem werkt met luidsprekeraansluiting. Op de receiver lukt dit voor de boxen, maar niet voor de subwoofer (tulpuitgang). Ik zie 2 opties:
    1. Er zit een kabel met tulp bij: ik kan de ene tulp afknippen en de luidsprekeruitgang gebruiken. Maar er zitten 4 koppel (+/-) aansluiten op mijn subwoofer.
    2. Op mijn oude versterker liepen de luidsprekerkabels van de frontboxen naar de subwoofer en dan van de subwoofer naar de versterker in de ‘frontboxingangen’. Dat kan ik opnieuw doen en dan gebruik ik de subwooferingang van mijn receiver niet.

    Wat denk je dat ik best doe of nog een 3e optie? Alvast bedankt!

    • Beheerder schreef:

      Als de receiver een sub out heeft met tulp aansluiting dan heeft dit de voorkeur. Je maakt dan gebruik van de cross-over regeling van de receiver. ik kan me niet voorstellen dat deze receiver een dergelijke uitgang niet heeft (zie hiervoor uw handleiding). heeft de receiver geen sub out dan aansluiten zoals in optie 2 en gebruik maken van de cross-over regeling van de subwoofer.

      • Jordy schreef:

        Thanks! Het is geen probleem dat het een passieve subwoofer is?
        Dan zoek ik even uit welke aansluitingen van de subwoofer ik best gebruik.

  8. David van Acker schreef:

    Geachte,

    Ik heb mij net een Yamaha RX-V479 aangeschaft waarop een pre-out aansluiting zit voor de subwoofer. Ik zou graag tijdelijk mijn oude subwoofer daarop aansluiten. Dat is een Sony SS-WS5 maar die is enkel aan te sluiten met gewone luidspreker aansluitingen.
    Wat kan u mij aanraden om dit tijdelijk te doen werken?

    mvg david

    • Beheerder schreef:

      deze kan alleen aangesloten worden met tussenschakeling van een extra versterker. gebruik een ouder versterker met ongeveer het gelijke vermogen als de subwoofer. sluit deze mono aan volgens de volgende weg: sub out van de receiver — aux in rechts van de versterker — luidspreker rechts out van de versterker naar de subwoofer.

  9. Frans schreef:

    Ik heb van iemand een Philips Fidelio HTB9225D met 2 luidsprekers en 1 subwoofer gekregen. De losse speakers kon ik zo aan mijn Onkyo versterker aansluiten. De subwoofer heeft 1 kabel met daarin opgenomen diverse kleinere draden.
    Is het mogelijk deze subwoofer aan te sluiten op de Onkyo versterker?
    Het gaat mij om informatie hoe zo’n subwoofer werkt / normaal aangesloten wordt.
    Anders gevraagd: heeft deze subwoofer ook twee draadjes die gelijk aan een (Onkyo) versterker zijn aan te sluiten en moet er meer zijn, bijvoorbeeld een aparte voeding voor die subwoofer. Zo ja, zit die voeding dan al in de kast van de Fidelio?
    Ik hoop dat iemand me iets wijzer kan maken. Bij voorbaat dank!

    • Beheerder schreef:

      waarschijnlijk is de luidsprekerset uit een complete Philips installatie met een eigen besturing. Wij raden u aan de handleiding te lezen van de set. daarin staat ook of hij is aan te sluiten op andere apparaten.

      • Frans schreef:

        Klopt helemaal. Installatie was compleet en nu dus de wens de boxen (2 gewone en 1 subwoofer) aan de Onkyo TX-NR636 te hangen. De gewone boxen dus geen probleem, de subwoofer zit in een houtenkast met inderdaad eigen besturing. Mijn vraag is dus alleen: kan ik buiten die eigen besturing om de subwoofer gebruiken (er komen twee draden, licht- en donkerblauw) uit de kast voor ze de besturing ingaan. Zijn die 2 draden ook rechtstreeks op de Onkyo aan te sluiten. Helaas geven beide handleidingen van beide apparaten hier geen info over.
        Zijn die twee draden van de subwoofer (ook) te beschouwen / hanteren zoals de twee draden van een gewone luidspreker zodat ze op de plus en min van de Onkyo zullen werken? Dank weer voor het meedenken!

        • Beheerder schreef:

          helaas moet ik het antwoord schuldig blijven omdat ik dat ook niet weet. deze vraag kunt u het best bij de fabrikant neerleggen.

          • Frans schreef:

            Dank voor je eerlijke antwoord!
            Vragen bij Philips zal niet helpen denk ik.
            Als het mag laat ik graag mijn vraag staan; wie weet reageert er nog iemand anders?

  10. Jos Huigsloot schreef:

    Hoi,

    Ik heb een Onkyo TX-NR525 receiver. Heb onlangs een 2e hands Canton AS5 subwoofer gekocht. De Onkyo heeft een enkele pre out tulpaansluiting en de Canton 2 tulpaansluitingen. Kan ik die op elkaar aansluiten met een simpele tulpkabel met een splitter?
    Alvast bedankt voor de reactie.

    Mvg
    Jos Huigsloot

    • Beheerder schreef:

      Met een zogenaamde y splitter is dit aan te sluiten. Zonder werkt ook maar hij zal dan bij zacht volume niet aanblijven en 6db zachter zijn

  11. Alexander Bakkes schreef:

    Hallo!

    Ik heb een Kef PSW2010 subwoofer en een Pioneer AV reciever VSX 424 versterker. De Subwoofer wil dat er een dubbele kabel in gaat, de versterker een enkele. Ik heb alleen een enkele kabel en dat zou ook moeten werken! Edoch, geen geluid vanuit de subwoofer. Wat te doen?

  12. Michael schreef:

    Hallo, ik heb hier een harman kardon receiver met sub utgang en een actieve magnat sub. (Magnum 51a) Aangesloten met een enkele rca plug. Dat werkt best goed bij elkaar maar probeer nu een oplossing te vinden waarbij ik zomin mogelijk kabels zie. Ik heb achter een plint nog een ongebruikte speakerkabel lopen (afstand ongeveer 2-3 meter). Draadloze adapters zoals van marmitek marmitek hoop ik te kunnen vermijden.

    Ik heb internet aardig afgezocht of ik in zo’n situatie deze speakerkabel kan gebruiken door aan beide kanten er 1 rca plug aan te solderen en er zo een mono rca kabel van te maken. Ik vind dat t voor passieve speakers kan, maar voor actieve kan ik niet zoveel vinden.. Hoop dat jullie een tip hebben!

    • Beheerder schreef:

      Een niet afgeschermde kabel zoals de speakerkabel kun je alleen gebruiken als je aan het begin een versterkertje zet en aan het eind weer een verzwakker. Anders krijg je een bromtoon. Dus gewoon pluggen aan solderen kan niet.

  13. Gertjan schreef:

    Wat raar dat hier het gebruik van dual subwoofer afgeraden wordt. Het is 1 vd beste investeringen die je kan doen in je home theater opstelling. Denk je nou echt dat een bioscoop ook maar 1 sub gebruikt?

    Met dual subwoofers kun je het laag veel beter verdeeld krijgen, zeker als deze subwoofers niet op dezelfde plek staan. Tegenwoordig zijn de AV receivers uitgerust met inregelsystemen zoals Audyssey en die kunnen twee subwoofers heel goed inregelen in je huiskamer.

    Ik gebruik al jaren dit soort systemen in combinatie met 2 subwoofers (7.2 systeem op dit moment). Ik zou niet meer naar een enkele subwoofer opstelling terug willen.

    • Beheerder schreef:

      Laten we twee zaken niet met elkaar verwisselen;
      We hebben huis-theater en muziek-systemen.
      Is uw systeem ingericht voor b.v. 5.1 dan sluit u 5 luidsprekers en één subwoofer aan.
      Heeft u een 7.2 systeem dan kunt u een tweede subwoofer aansluiten.
      Maar let op: ons gehoorstelsel kan bassen niet zo goed lokaliseren als hoge tonen.
      Helaas zijn tegenwoordig veel verkopers van geluid,- en theater-systemen onvoldoende deskundig en gaan ze al snel over op het verkopen van bas. Alsof dat de kwaliteit bepaalt. Zoek maar eens een koptelefoon met juiste verhoudingen van laag en hoog. Die zijn er nauwelijks. Bassen mag je niet horen maar zijn er en pas als je deze uitzet merk je dat. De meeste luisteraars van muziek hebben de bassen veel te hard staan. De vergelijking met een bioscoop gaat dan ook mank als het om muziek gaat. Daar wordt een visuele sensatie verkocht en geen muziek.
      Alleen als de installatie digitaal ingericht is meerdere subwoofers geen probleem (maar voor een gewone huiskamer nog steeds overbodig) in alle andere gevallen zal het eerder de kwaliteit van geluid tegen werken dan meewerken. Bassen verplaatsen zich immers heel anders dan hogere tonen. Reflecties en de plaats waar u luistert bepalen erg veel. En dan heb ik het nog niet over de eigen resonantie van de subwooferkast en de ruimte waarin deze zich bevindt.
      Het is niet voor niets dat veel muziekliefhebbers terug willen naar het stereosysteem als het over muziek gaat.

  14. René schreef:

    Ik ben bezig met een downgrade van een Denon 7.1 naar weer “gewoon” echt stereo ( Bij films is zo’n systeem prima, maar als je echt goed geluid wil dan is dat niks (of je regelt je helemaal suf)) Maar nu ik een nieuwe high-end Philips (losse componenten) heb met speakeruitgangen a /b of A+B mis ik wel die lekkere Bass, en daar zit geen subwoofer uitgang op. Mij vraag is dus dan ook ; “Kan ik een subwoofer op een “normale” versterker installeren met behoud van de a+b functie ? Waar zou ik de sub dan moeten aansluiten en wat heb ik daarvoor eventueel voor nodig??

    (de sub is een heeele grote MIVOC 🙂

  15. Martijn schreef:

    Hallo.

    k heb sinds kort een actieve subwoofer 600Watt gekocht
    Nu wil ik dus nog 2 extra speakers (in de hoedenplank) aansluiten.
    is dit mogenlijk? wat heb ik nodig en hoe sluit ik het Aan
    thnx!

  16. robert kamphuis schreef:

    Ik heb een passieve sub die parallel aan de monitoren wordt gekoppeld.
    plus van versterker nar plus monitor en plus versterker naar plus sub.
    Dit ook voor min en dit is het linkerkanaal. Voor het rechter kanaal geldt hetzelfde.
    Deze wijze van aansluiten staat ook in het schema.

    Na alles aangesloten te hebben viel het laag me enorm tegen. geen druk, geen laag, geen beleving.
    Spreekspoelen zijn goed (gecontroleerd)
    Nu komt het…op het moment dat ik de plus van het linker kanaal van de sub er af trok had ik in eens laag….en zoals het hoort….vet,strak en droog.
    Dit zelfde geldt voor het rechter kanaal….linker plus er weer op…geen laag….rechter plus er af…eureka….weer laag.

    Kan ik de sub ongestraft in fase aansluiten? Dus plus van versterker naar plus monitor en parallel op dezelfde aansluiting van plus versterker naar min sub?

    Hoe kan het dat ik bij het aansluiten van de sub zoals het hoort geen laag heb?
    Ik kan natuurlijk een plus er af trekken maar dan denk ik niet het volle potentieel van de sub te gebruiken aangezien 1 spreekspoel dan niet mee doet.

    Ben benieuwd of je hier een antwoord op hebt>

    Groet

    Robert

    • Beheerder schreef:

      Het lijkt erop dat één de subwoofers intern foutief is aangesloten. Dit verschijnsel is het zogenaamde tegenfase-effect of antigeluid. De ene subwoofer werkt dan de andere tegen en het resultaat nagenoeg geen bas.

  17. Beste,

    Ik heb sinds kort een B&W ASW800, een beest van een subwoofer. Met films speelt deze verschrikkelijk goed en laag af. Ik ben er echter achter gekomen dat de sub verschrikkelijk slecht produceert als ik bijvoorbeeld muziek afspeel vanaf mijn iphone of direct via de laptop (jack tulip) de bass vervormt op een bepaald punt. Ik kan dus ook niet hard afspelen, het zal waarschijnlijk te maken hebben met de output van de muziek die ik afspeel echter had ik hier geen probemen mee toen ik nog een kleine Sunfire SDS-8 had (ligt aan het wattage?) Ik was in de veronderstelling dat wanneer je zo’n bakbeest aanschaft met een dusdanig versterkend vermogen dat de bass niet kan vervormen. In het kort: hoe zorg ik ervoor dat als ik muziek via iphone of laptop afspeel ik geen vervorming van de bass krijg? Heeft dit te maken met een preset die op bepaalde frequenties de bass accepteert? ik zou niet weten hoe ik het anders moet omschrijven. Ik hoop dat u mij kan helpen, want momenteel ben ik erg ontevreden over een sub die feitelijk alles zou moeten kunnen.

    • Beheerder schreef:

      Deze vraag hoort in eerste instantie bij de verkopende organisatie te worden neergelegd. Met hen bent u een overeenkomst aangegaan en zij dienen de kennis in huis te hebben om deze vraag te kunnen beantwoorden. De subwoofer is niet defect, zo lijkt het. Pas als zij geen oplossing hebben kunnen wij u mogelijk van dienst zijn.

  18. DJN schreef:

    Hallo,

    Helemaal aan het begin wordt aangegeven dat 2 Subs niet OK is.
    Nu heb ik een Onkyo 626 met 2 sub out. Wat is hier het nut dan van?

    Heeft dat alleen maar ‘verkoopwaarde’ of is het toch nog ergens goed voor?

    Hoor graag van u.

    Mvrgr.

    DJN

    • Beheerder schreef:

      in de natuur is het zo dat lage tonen zich niet laten scheiden in links en rechts maar altijd tot mono versmelten.
      waarom sommige merken toch twee uitgangen maken kunt u beter aan hen vragen. Ik weet het antwoord niet.

  19. André schreef:

    Gaat een harman kardon bds 300 samen met Yamaha YST-SW012? Subwoofer, harman kardon subwoofer is kapot en ik lees veel goede reviews over de yamaha. Ik neem aan dat ik deze gewoon kan verbinden met elkaar via tulpaansluiting, harman kardon was 200 watt, yamaha 100, maar we stellen geen al te grote eisen, harman kardon was al gauw too much, receiver harman kardon en speakertjes blijven wel

    • Beheerder schreef:

      Deze gaan zeker samen als u niet te veel eisen stelt. Het werkelijk vermogen van de SW012 is wel lager dan 100W maar het rendement is hoog en dat voelt als 100W. De SW012 heeft geen trigger ingang; dus gaat aan als er signaal komt. dit kan soms wat vertraging opleveren.

  20. Mathias schreef:

    Ik vraag me af of het mogelijk is om de Yamaha-YST-SW012 subwoofer aan te sluiten op m’n beomaster 4500? Als dit zou mogelijk zijn kan iemand raad geven welke kabels ik nodig zou hebben en hoe te installeren?
    Die beomaster is nog van de jaren 80 denk met oude aansluitingen dus ik weet niet of het mogelijk is.

    Alvast bedankt!

    http://www.receiverstore.be/product/432577/yamaha-yst-sw012-zwart.html
    http://beocentral.com/beomaster4500

  21. Ruben schreef:

    Ik heb net een nieuw setje THX van Teufel neergezet met DUBBELE, ja idd 2 subwoofers!
    En dat werk dus weldegelijk. Bijzondere kwaliteit aan geluid. Aangesloten op een Onkyo 626. Mijn woonkamer is ca 90 m2! (loft) Al met al een echte aanrader die 2e subwoofer!
    🙂

    Mvg, R. Burggraaff

  22. Johan van Hulzen schreef:

    Ik heb een loewe sun 525.
    Hoe sluit ik deze aan op de luidspreker uitgangen van de versterker.
    Op de sun zit een line in ( rood -wit-zwart) left, eight, center.
    Hoe doe ik dit

  23. Tristan Wagenaar schreef:

    Hallo, ik heb een philips type 70 FS241/00G versterker en een subwoofer van Sony model no. SA-WMSP2 dit is een actieve subwoofer en hij heeft een plug als aansluiting. Ik kan alleen op mijn versterker niet een een output hiervoor vinden. is het mogelijk om mijn subwoofer alsnog op een manier aan te sluiten op de versterker? ik heb 4 speakeraansluitingen van 120 W

    Alvast bedankt voor jullie advies!

  24. dijkstra schreef:

    Hallo,

    Misschien al vaker voorbijgekomen, maar kom er ondanks urenlang op internet zoeken niet achter. Ik heb het volgende probleem:

    Onlangs een 2.1 home cinema setje aangeschaft. Speakers en bluray speler (wat tevens de receiver is) werken perfect, alleen de subwoofer/bass is amper te horen. Juist om een bioscoopeffect te krijgen en natuurlijk het uiterste uit je muziek te halen iseen knallende bas niet te missen. Heb alle kabels juist aangesloten en ook instellingen geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Hrt setje is als beste home cinema set van 2010/2011 uitgeroepen met een eisa award, dus een redelijke bas moet dan wel aanwezig zijn zal je zeggen. Het gaat om een lg hb45e. Hoop dat iemand me uit de brand kan helpen!

    Bij voorbaat dank!

    • Beheerder schreef:

      Als de set niet naar tevredenheid werkt denk ik dat u zich binnen de garantie moet richten tot de verkoper. Hij of zij dient te weten hoe het moet klinken.

    • Hein Mooijekind schreef:

      Heb je de sub in de hoek van de kamer gezet? dit is wel nodig om een mooie bas te verkrijgen.

      • Beheerder schreef:

        een subwoofer in de hoek zetten geeft bij veel bas en extra akoestische versterking maar is vaak meer hinderlijk dan mooi.
        Een subwoofer klinkt het best in een rondom vrije situatie.

  25. Diederik schreef:

    Hallo,

    Ik heb een Denon AVRX2000 en een Loewe subwoofer Individual sound Sub1 PL. Volgens mij is de subwoofer actief en zou he tmoeten werken maar als ik de sub middels de tulp aansluit op de AV receiver dan gebeurd er niets!

    Weet u raad?

    Hartelijk dank!

    • Beheerder schreef:

      In de meeste situaties zoals deze dient u de instellingen van de receiver aan te passen met betrekking tot de speakerbezetting of subwoofer instelling volgens de handleiding van de receiver.

  26. f schreef:

    hi,

    ik heb een subwoofer maar verder niks.
    wat heb ik nog meer nodig om goed muziek te hebben?

    alleen een versterker of nog meer?

    • Beheerder schreef:

      als het een passieve subwoofer is dan heeft u een versterker nodig alleen al voor de subwoofer. lees eens de artikelen aan het begin van de blog “subwoofer aansluiten”

  27. yeti schreef:

    ik heb een homecinema subwoofer waar zeg maar 2
    1 rode en een zwarte kabel uitlopen.
    de aansluitmogelijkheden op de versterker Sony str DH 520 zijn van alle andere boxen mogelijk maar niet van de subwoofer. De Subwoofer heeft geen voedingsbron.

    Ik ben iemand die wel in mogelijkheden gelooft alleen is dit een uitdaging die boven mijn pet groeit.

    Wat kan ik doen om toch de subwoofer aan te sluiten op de versterker ook al is de subwoofer aansluiting op de versterker tulpaansluiting .

    Hopelijk kunt u me verder helpen via dit forum

    • Beheerder schreef:

      In het begin van de blog staan een paar aanwijzingen die betrekking hebben op uw vraag. U heeft een versterker nodig voor de subwoofer met een line input en een speaker output. Ook een oude versterker/receiver is hiervoor te gebruiken.

  28. Johna63 schreef:

    Well I really enjoyed reading it. This information procured by you is very practical for correct planning. aedkaddceeke

  29. kees vd wolde schreef:

    Hallo,

    Ik heb een vraag. Ik heb een versterker waarop ik mijn twee passieve stereotorens heb aangesloten. Nu heb ik nog een setje liggen van 1 subwoofer met 2 kleine speakertjes. De subwoofer is actief. Kan ik dit aansluiten op mijn versterker?

    • Beheerder schreef:

      als u versterker een sub out heeft en de subwoofer erop past dan kunt u deze aansluiten. vergeet dan niet de instellingen van de versterker aan te passen. Overigens is een extra subwoofer veelal bij grote boxen minder effectief omdat de boxen zelf al voldoende capaciteit hebben in het laag. Een subwoofer kan de bassen dan overdrijven of juist tegenwerken. Lees zowel de handleiding van de versterker, boxen en subwoofer erop na.

  30. Dominique De Mets schreef:

    Beste, ik heb een Bose 321, soms valt de subwoofer uit. Niet wanneer er muziek gespeeld wordt met voldoende bastonen wel als het stille jamsessies zijn en ook Vooral bij praten op tv. Wat betekent dat ? Groetje Dominique

    • Beheerder schreef:

      Als er gesproken wordt is het veelal niet wenselijk dat de subwoofer meewerkt omdat dit eerder een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. Verder wil ik u adviseren om de handleiding na te zien of de instelling van het signaal naar de subwoofer kan worden aangepast.

  31. Antoon schreef:

    Ik heb een vraag over wat de juiste aansluiting is voor mijn Sunfire SDS-10 op mijn Marantz reciever SR7007. Op mijn Sunfire zit zowel een RCA line l+R als een RCA out l+r.
    Klopt het dat ik dan kan volstaan met een RCA out l+r verbinden met mijn Marantz op de subwoofer L+R ?

    • Beheerder schreef:

      Normaal sluit u de line-in van een subwoofer aan met een mono RCA kabeltje op de sub out van uw receiver. U kunt een splitter gebruiken om zowel links als rechts line-in van uw subwoofer te voorzien met hetzelfde signaal. Heeft uw receiver een sub out links en rechts dan kunt u de verbindingen realiseren met een stereo RCA kabeltje.

  32. Sander schreef:

    Goede morgen! Ik heb een home cinema set aangeschaft (Samsung HT-F6500) waarbij de meegeleverde passieve sub rechtstreeks wordt aangestuurd door de versterker in de set middels de welbekende gekleurde stekkertjes (ik neem aan dat het signaal daarbij al gefilterd wordt en niet in de speaker zelf?). Nu heb ik nog een actieve Yamaha YST-SW45 staan welke ik graag in de plaats zou willen hebben van de passieve. De vraag is of ik de uitgaande draad (al dan niet gesplitst om de links/rechts ingang beide een signaal te geven) van de sub zonder problemen aan kan sluiten aan de high-level input van de Yamaha. De weerstand vd set is 3 ohm, geeft dit evt ook problemen? Ik ben benieuwd of het kan of dat ik genoegen zal moeten nemen met de bijgeleverde sub…?! Alvast bedank voor jullie reactie.

    • Beheerder schreef:

      Alleen met een passende signaalverzwakker kunt u deze aansluiten. Zonder de verzwakker zou de subwoofer veel te hard klinken.

      • Sander schreef:

        Beetje late reactie van mijn zijde (!) maar bedankt voor je reactie. Ik denk echter dat ik niet helemaal duidelijk was. De meegeleverde sub is dus passief en daarvoor in de plaats wil ik mijn actieve Yamaha plaatsen. De passieve sub wordt aangestuurd door een versterkt kanaal vanuit de set (iets van 170w bij 3ohm). Ik kan er alleen niet achter komen of dit kanaal een gefilterd signaal afgeeft aan de passieve sub of dat dit pas in de sub gedaan wordt. Ik neem aan het eerste. Mijn 2 vragen zijn dan: kan ik die 170w en 3ohm zomaar aansluiten op de high-level ingang op de actieve sub zonder dat ik schade toebrengen aan de sub en/of cinemaset en maakt het dan nog uit of het signaal dan al dan niet vtv gefilterd is (wat ik dus wel verwacht)? Pfffffff, wat een verhaal…

  33. Bob schreef:

    Beste Beheerder,

    Ik heb een Onkyo TX-NR609 met dubbele Pre Out. Ik heb hier gedeeltelijk JBL (front speakers) en deels Cambridge Audio Minx 21 speakers (centre, rear R + L) aan hangen. Mijn bedoeling is om mijn JBL-speakers ook te vervangen door Minx 21 speakers in combinatie met een Minx X300 of X500 subwoofer (http://www.cambridgeaudio.com/products/minx-x500-subwoofer).
    Deze subwoofer heeft op de achterzijde tulp audio in en tulp audio uit. Hoe kan ik deze subwoofer nu het beste aansluiten op mij versterker? En welke kabel kan ik het beste gebruiken?

    Mvg

    Bob

    • Beheerder schreef:

      Een subwoofer is mono. Een enkele kabel op de lef input is voldoende. in uw situatie kunt het beste kiezen voor een stereokabel met tulp-pluggen die de twee sub out verbind met de input van de subwoofer. voor meer details verwijs ik u naar de handleidingen van uw toestel. Kabel minder dan 5 meter hoeven niet duur te zijn. Verder is uw keus van kabel vrij en werkt een kabeltje van onder de tien euro net zo goed als de hele dure.

  34. Leo van Mulekom schreef:

    Beste,
    Ik heb een Canton sub 600 (aktief; type M; ik zet dat er maar even bij want er schijnen 3 types te zijn) op een Denon AVR 3808. Beide hebben uitgangen en ingangen voor LFE en voor speakers. Maar de Canton gebruiksaanwijzing zegt dat niet beide tegelijk mogen worden aangesloten. Nu wil ik dat stiekem eigenlijk liefst toch wel doen omdat ik denk dat de LFE goed is surround effecten (DTS), en de high end out/in beter voor de lage bas in stereo (5:1 stereo in mijn geval). Speakers zijn Dynaudio en kunnen 45 Hz (-3dB) en 40 Hz (-3dB)(center) aan. De vragen: (1) wat kan er mis gaan als ik toch stiekem de waarschuwing van de handleiding negeer? (2) als ik moet kiezen, welke optie (low of high end) is dan beter voor de combinatie van soms DVD/TV in surround en muziek in stereo? Ik krijg uit het artikel boven de indruk dat LFE zowiezo te preferen is, maar ik mocht eerder van een Rel genieten op high end aansluitingen en vond de extra laag echt wel meerwaarde in de muziek. E.g. de laagste laag van een contrabas of Pink Floyd sound effecten of een Bill Wyman op stoom in een live opname. Die meerwaarde zou ik wel willen behouden als het kan. Alvast bedankt voor jullie advies!

    • Beheerder schreef:

      Het volgende gaat fout bij twee aansluitingen. De aangeboden signalen kunnen door bewerking uit-fase zijn en elkaar tegenwerken. In het meest ongunstige kortsluitingen maken zodat u niets hoort. Onverstandig dus. Kiest u voor de bewerking van de bas door de reciever/versterker; gebruik dan de LFE verbinding. Bij de keuze van de bewerking door de subwoofer; gebruik dan de luidspreker input of line input. Nooit beide.

  35. Eric schreef:

    Beste,

    Vraagje. Ik heb een Yamaha versterker (RX-V440rds) met een tulp aansluiting (sub out) voor de subwoofer.
    Ik heb een subwoofer gekregen van Sony.(SS-WS5). Daar komen een +/- draad uit. Ik heb nu dus twee losse uiteinden. (ze zaten in een stekkertje, leek op een netwerkstekkertje)
    Hoe krijg ik dit in die tulp??
    Enige tips?

    Met vriendelijke groet

  36. Bryan schreef:

    Beste,

    Ik heb een JVC RX-7000RBK receiver en ik wou daar graag de sony ss-ws300 subwoofer op aansluiten.

    De receiver heeft een subwoofer out die aangesloten kan worden m.b.v. een kabel met RCA-pin. Mijn subwoofer heeft alleen een + en – aansluiting en kan niet op het stroomnet worden aangesloten. In de handleiding staat dat een subwoofer voor de reveiver op het stroomnet moet worden aangesloten.

    De subwoofer aansluiten is geen probleem dan heb ik volgens mij een kabel met aan de een kant een RCA- pin nodig en aan het ander uit einde dan kan ik de kabel openhalen en gewoon plus op plus aansluiten en min op min op de subwoofer.

    Mijn vraag is:
    Is er geen enkele manier om mijn subwoofer op de receiver aan te sluiten ook al kan de subwoofer niet worden aangesloten op het stroomnet.

    • Beheerder schreef:

      Leest u eens de “Aansluit-tips vooraf” in de blog van “subwoofer aansluiten” door op de website. Hebt u nog vragen dan lees ik die wel.

  37. bert schreef:

    hoi, ik ben in het bezit van een Denon PMA-715R versterker en 2 jamo S426.
    ik zou hier graag een subwoofer bij willen hebben.
    er zit op de versterker geen sub out.
    kan ik een actieve subwoofer aansluiten op deze versterker? of moet het een passieve zijn?
    Graag zie ik een antwoord.

    • Beheerder schreef:

      Een actieve subwoofer aansluiten op een gewone versterker kan met een speciale adapter. U dient dan wel een line input op uw subwoofer te hebben die een crossover filter heeft. Alleen een LFE input is dus niet voldoende.

  38. GertJan Moen schreef:

    Goedemorgen,
    Ik ben in het bezit van een set actieve luidsprekers Jamo P404 en wil daar een subwoofer op aansluiten. Heb ik daar een actieve- of passieve sub voor nodig en welke zou u mij aanraden.
    Alvast bedankt voor uw reactie.

    • Beheerder schreef:

      Deze set kan worden uitgebreid met een actieve subwoofer via de sub out uitgang. Welke u kiest hangt sterk af van wat Jamo zelf adviseert in de handleiding of op hun website. Het vermogen van de subwoofer mag net onder het gezamenlijk vermogen van de boxen blijven.

    • Gerben schreef:

      Ls,
      Bij toeval lees ik je bericht over actieve Jamo’s … Een kennis heeft vermoedelijk een actieve sub van Jamo te koop. Type is SW60 … Belangstelling ?

  39. f.de vries schreef:

    Ik heb een dvd home theatre system DAV F200 van sony. Helaas vertoont hij telkens push power en protector op de display. Ik heb de kabels aansluiting en eventuele breuk van de speakers naar de subwoofer gekontroleerd.Deze waren allen goed.Ook heb ik de steker van de subwoofer er een paar uurtjes uitgehad, ook dat hielp niet.Ze praten over een ventilatie probleem maar deze moet zich dan toch herstellen na afkoeling?.Met vtiendelijke groet f.de vries.

    • Beheerder schreef:

      Protect modi zijn vaak alleen te resetten door de spanning uit te schakelen. Als het wordt veroorzaakt door een warmteprobleem dat moet de installatie behoorlijk hard staan. Eerder denk ik dat het een fout in de voeding is maar dat kan ik alleen vaststellen na onderzoek.

  40. Raymon van Apeldoorn schreef:

    Goedendag.
    Ik heb een homecinema set van Sony (BDV-N590).
    De subwoofer valt erg tegen en is er 1 zonder versterker en gaat rechtstreeks met de andere speakers achter in de Homecinema.
    Is het mogelijk om er toch op de 1 of andere manier een actieve subwoofer op aan te sluiten.
    De cinemaset heeft geen aparte sub uitgang en voor zover ik begrijp kan niet zomaar een actieve subwoofer op een versterkte speakeruitgang aansluiten. Bestaat hier iets van een “filter”voor?

    Alvast bedankt.
    Gr. Raymon

    • Beheerder schreef:

      Een actieve subwoofer aansluiten op een high power output kan alleen met een verzwakker. Let hierbij wel op het juiste vermogen wat deze aan kunnen. Ik ben een aantal van deze adapters aan het onderzoeken. De resultaten hiervan komen op mijn website.

      • Louis schreef:

        Hallo,

        Ik ben zeer benieuwd naar uw bevindingen vwb de test van de verzwakkers. Heeft u hier al een testresultaat van?

        Met vriendelijke groet.

        • Beheerder schreef:

          De verzwakkers die ik heb getest hebben het niet “overleefd”. Letterlijk zijn zij uitgebrand. Dit verdient wat uitleg. Als we de “min” van de luidspreker uitgang koppelen met de massa van de line/LFE ingang van een subwoofer en beide toestellen maken gebruik van randaarde 230V voorziening, dan hebben we een prachtige aardlus gecreëerd. Gevolg hiervan is een zachte brom tenzij we een aardelift schakelaar hebben op de subwoofer of er een andere voorziening is getroffen. Een universeel toepasbare verzwakker moet dus eigenlijk de aarde losmaken van de “min” van de luidspreker. Dat kan met een signaaltransformator. Het probleem echter is dat de schakeling dan moet voldoen aan een minimaal vermogen van 100W. Beide apparaten zouden volgens de leverancier hiermee overweg kunnen. Het resultaat kennen we inmiddels. Zichtbaar en letterlijk in rook opgegaan. Wordt vervolgd!

    • Waldo schreef:

      Dag Raymon,
      Is uw probleem ondertussen opgelost?
      Ik heb dezelfde Sony BDV-N590,hierbij heb ik een actieve subwoofer gekocht Auna line 300 SW.Krijg er geen deftig geluid uit.
      Ben benieuwd hoe jij het opgelost hebt.

  41. Frank schreef:

    ik heb een Visonik subwoofer 12.2:
    Technical Data:
    Gevoeligheid 2.83 V: active
    Impedantie: active
    Max. versterker : 190 W
    Woofer ø: 320 mm
    Midden range ø: –
    Tweeter ø: –
    Afmetingen (WxHxD): 400x450x400
    Gewicht: 27 kg

    aangesloten op een Onkyo tx-nr701, die stuurt het signaal vanaf 80 hrtz (THX)naar sub (op sub staat crossover passby op ‘off’). Ik heb zelf het idee dat 40 hrtz beter klinkt omdat sub anders te dominant aanwezig is (los van volume sub). Is daar een standaard hrtz waarde voor te geven gerelateerd aan de grootte van de woofer?
    groet,
    Frank

    • Beheerder schreef:

      Allereerst even het volgende: elke subwoofer en luidspreker heeft een eigen frequentie waarop hij meer geluid maakt dan bij andere frequenties. Hoe groter de subwoofer hoe lager deze frequentie. Meestal is een een elektronische compensatie ingebouwd om dit effect te verkleinen. Ook heeft de ruimte waarin de subwoofer staat een eigen frequentie die bij bepaalde toonhoogten het volume kan versterken op natuurlijke wijze. Afstellen van de subwoofer gaat als volgt: kies de crossover van de subwoofer of die van de versterker. Regel de crossover zodanig dat de subwoofer de frequenties gaat weergeven die de gewone frontboxen niet meer kunnen weergeven en zorg voor enige overlap. Voorbeeld: De gewone box geeft weer van 70Hz tot 20kHz. stel de crossover in op ongeveer 80Hz. De sub gaat dan werken vanaf de laagste tot en met 80Hz.

  42. Chris schreef:

    Hallo, ik heb een philips (ik denk passieve) subwoofer met stereo speakerkabel en deze wil ik aansluiten op mijn harman kardon HS 100. De vraag is echter is dat mogelijk en zoja hoe?

    Alvast bedankt!

    • Beheerder schreef:

      Aansluiten van een passieve subwoofer op een sub-uitgang met tulpaansluiting kan alleen met een passende extra versterker tussen de sub-uitgang en de subwoofer

  43. Jeffrey schreef:

    Hallo, ik heb sinds van de week een soundbar gekocht van het merk Samsung. De bar is in combinatie met een passieve subwoofer en levert 120 watt volgens zeggen. Ik ben er zeer tevreden over kwa gebruik alleen vind de bas wat minder.

    Nou heb ik heb ik van mijn broer een passieve subwoofer gekregen uit een Samsung Suround set. De sub van de bar en het setje zijn alle twee 3 ohms. Alleen de sub van het Suround setje is groter.

    Nu heb ik deze woofer aan gesloten en tot mijn verbazing heb ik een veel betere bas. 😀

    Mijn vraag is zou dit kwaad kunnen voor de soundbar? Kwa geluid klinkt het of er niks aan de hand is. Maar mijn gedachten gang is toch dat een grotere woofer meer stroom trekt. Wie kan mij meer uitleggen over hoe en wat?

    Mvg Jeffrey

    • Beheerder schreef:

      Belangrijk is het volgende: als je een luidspreker vervangt dan moet de weerstand (ohm) overeen komen en het vermogen (Watt) van de luidspreker groter of gelijk aan de andere. Dan maakt het verder niet uit of de box groter is of kleiner.

  44. Bob schreef:

    Hoi ik heb pas een actieve subwoofer gekocht ( marktplaats) maar daar zat geen kabel bij.. Dus thuis had ik hem gewoon aangesloten met tulp stekker.. In een uitgang van me versterker.. Nou wilde ik hem gaan afstellen en kwam er achter dat in de ruistest me sub niet meedeed omdat ie natuurlijk niet in de subuitgang was aan gesloten.. Ik naar de winkel voor een speciale sub kabel ik dacht zelf dat ik een Y kabel nodig had.( twee in me sub en 1 in me versterker..) nou kon ik die kabel niet vinden dus ik vragen en ze vertelde mij dat ik aan 2 tulp stekkers genoeg had… (1 in me sub en 1 in me versterker) Klopt dit ??of is het nou beter om wel twee tulp in me sub te hebben voor stereo geluid? Ik kwam die kabel nl wel tegen op internet.. Alvast bedankt..

    • Beheerder schreef:

      Een mono aansluiting voldoende. De splitterkabel wordt alleen gebruikt als u het signaal 6 db sterker wilt hebben uit de subwoofer en om de subwoofer bij zachter signaal uit de versterker ook te laten inschakelen. Als de sub niet werkt dient u de luidspreker instelling van uw versterker/reciever te controleren. Zie daarvoor uw handleiding.

  45. luc schreef:

    Beste
    is het mogelijk om je actieve sub aan te sluiten met gewone speakerkabel, of is dit niet aan te raden?
    kabel ligt er al.
    alvast bedankt

  46. Stefan schreef:

    Goeie middag,

    Ik ben in bezit van een denon 2113 7.1 receiver met daarop aan gesloten (front) wharfdale valdus 500,
    (Back)wharfdale valdus 400 nu heb ik er een passieve subwoofer gekregen wharfdale modus 100 watt 8 ohm nou is mijn probleem ik krijg hem niet aan de praat ik vraag me af of ik wat verkeerd heb gedaan want hij staat nu op mijn 2 laatste kanalen en zitten behoorlijk wat aansluitingen achterop de subwoofer?

    Mvg Stefan

    • Beheerder schreef:

      Dag Stefan, deze passieve subwoofer ken ik niet en het beste kunt u de handleiding gebruiken waarin staat hoe deze moet worden aangesloten. Mijn specialisatie ligt bij actieve subwoofers.

  47. William schreef:

    Ik ben nu in het bezit van een Philips HTS7200/12 home cinema set waarvan de bluray speler kapot is.
    Ik wil nu een Harman Kardon AVR161/230 gaan aanschaffen en de satelliet speakers (120W 4ohm impedantie) en de subwoofer (200W, passief) hierop aansluiten. Geeft dit problemen of is dit goed mogelijk?

    Alvast bedankt voor het advies!

    • Beheerder schreef:

      William, het is verstandig de handleiding van de Harman Kardon te lezen en dan vooral de specificaties. Kan 4 ohm op deze versterker, is het vermogen van de versterker niet hoger dan de boxen, heeft de nieuwe versterker een ingebouwde subwoofer versterker waarop de passieve sub kan worden aangesloten?
      Waarschijnlijk zal het laatste een probleem zijn omdat dit zelden past.

  48. Eddy Weyten schreef:

    Beste,

    Ik heb nu Duntech D400 speakers die worden aangestuurd door een Mark Levinson 332 op het laag/midlaag en Icon Audio MB150 mono’s op het hoog/midhoog via een Nakamichi EC-100 crossover. Speakerkabels zijn de MIT750. De Duntech’s zijn echter te groot -voor mijn luisterruimte (ca 4,50 x 5,50m). Gezien ik vroeger goede ervaringen heb gehad met elektrostaten zou ik terug willen overstappen naar dit type speaker. Ik kan tegen een vrij gunstige prijs een stel full range Final 1.2’s kopen. Ik zou die willen aanvullen met een (of twee?) passieve subwoofer(s). Kan dat in dezelfde configuratie, dus via de X-over en gescheiden aansturing hoog/laag door de genoemde amps? Als ik rondkijk op het net merk ik wel dat er bijna nooit volwaardige LS aansluitingen zijn voorzien bij subs, dus de MIT750 gebruiken kan een probleem zijn. Of hoort een sub niet echt thuis in een high end opstelling en moet ik voor hybride elektrostaten gaan zoals Martin Logan?
    Alle advies wordt in dank aanvaard.

    mvg,
    Eddy

    • Beheerder schreef:

      Dag Eddy,
      Een subwoofer is nodig als je luidsprekers de lage tonen onvoldoende (kunnen) weergeven. Deels is dit te meten met een DB meter en een functiegenerator maar er komt ook een groot deel persoonlijk gehoor (gevoel) bij.
      Ook hebben we graag bij een film wat extra spektakel waarin de subwoofer aan onze behoefte kan voldoen. Let wel op dat je op je versterker een speciale sub out moet hebben om de juiste balans te kunnen vinden. De sub moet immers daar beginnen te werken waar de luidsprekers het laten afweten. Dit heet crossover en de frequentie is bij de versterker vaak instelbaar.
      Gebruik van een tweede subwoofer is zelden zinvol omdat lage tonen (onder de 100Hz) zich niet in links en rechts laten onderscheiden. Een tweede subwoofer werkt vaak de eerste tegen waardoor juist een tegengesteld effect en onwenselijke situatie ontstaat.
      Wel is het zinvol een juiste opstelling van de subwoofer in uw luisterruimte te vinden zodat er geen extreme resonanties hoorbaar zijn op de luisterplaats. Daarbij zijn minimaal twee eigen resonanties te horen, die van de subwoofer zelf en die van de luisterruimte. Er zijn subwoofers die een electronische onderdrukking hiervoor hebben ingebouwd.

  49. michel schreef:

    Ik heb een Pioneer receiver vsx527.
    Ik wil echter een (niet te dure) subwoofer aanschaffen. Welke wordt geadviseerd?

    • Beheerder schreef:

      Dag Michel,
      Aanschaf van een subwoofer hangt af van: welke luidsprekers u heeft. wat u ervan verwacht. Hoe groot uw huiskamer is.
      wanneer u hem gaat gebruiken. wat uw budget is.
      Advies op grond van alleen de versterker is helaas niet mogelijk.

  50. Ruud schreef:

    Hallo,

    Ik heb een Yamaha stereo versterker AX-397 (speakergroep A e/o B) en twee al wat oudere boekenplankspeakers Mission 760i van 6 ohm aangesloten op groep A.

    Nu heb ik zojuist van een oude home-cinema set een subwoofer Philips SW3000e gekregen. Dit is een passieve (geen volumeregeling en geen stroomdraad) sub met twee dunne luidsprekerdraadjes en 8 ohm. Kan ik de sub gebruiken? Kan ik hem het beste aansluiten op speakergroep B en sluit ik hem dan alleen links of alleen rechts aan of kan ik beter links plus rechts beiden gebruiken (voor een sterker signaal)?

    De handleiding van de versterker geeft aan hoe de impedance selector moet staan. Hj moet rechts staan bij 1 set van tenminste 6 ohm of bij 2 setjes van tenminste 12 ohm van elke speaker (wist niet dat dit bestond). Hij moet links staan bij 1 set van tenminste 4 ohm of bij 2 setjes van tenminste 8 ohm van elke speaker. Moet ik de Sub zien als een “setje”?

    Als dat niet zo is, hoe moet ik het dan zien?

    Als dat wel zo is, dan mag de schakelaar niet naar rechts staan (alle speakers moeten tenminste 12 ohm zijn) en niet naar links staan (alle speakers moeten tenminste 8 ohm zijn). De Mission speakers zijn 6 ohm, dus voldoen in beide gevallen niet en dus kan de versterker beschadigen? Zie ik dit allemaal goed zo? Is er nog een veilig alternatief?

    Alvast bedankt, Ruud

    • Ruud schreef:

      Even nog een aanvullend vraagje: de sub heeft een luidsprekerdraad met een paars stekkertje. Dat past niet in mijn versterker dus dat haal ik eraf. Ik zie geen verschil tussen de twee draden. Bestaat bij een sub ook + en een – draad? Welke is dan de + en welke de min draad?

      • Beheerder schreef:

        Er bestaat altijd een + en – draad bij luidsprekers. De luidspreker gaat niet stuk bij fout aansluiten maar klinkt niet juist. zonder te zien kan ik deze vraag niet verder beantwoorden.

    • Beheerder schreef:

      Dag Ruud,
      – Het is van een subbas de bedoeling dat deze alleen de lage bas weergeeft. Aansluiten op een gewone luidsprekeruitgang geeft niet het juiste effect. Alle tonen worden dan weergegeven behalve de hogere vanaf 8000Hz omdat daarvoor de subbasspeaker niet geschikt is.
      – De impedantie (ohm) van de luidsprekers moet voor een optimaal geluid en tegen defect raken van de speakers altijd overeenkomen met die van de versterker. ook het regelen van volume is dan lastig.
      – Met een setje wordt waarschijnlijk twee speakers parallel bedoeld van 8ohm. dat wordt dan 4ohm en de versterker schakle je dan op 4ohm.
      – Schaf een actieve sub aan om een juiste configuratie te krijgen

  51. Marco schreef:

    Ik bezit een onkyo tx-nr709 met sub out. Momenteel aangesloten op een ar w30a met twee tulpaansluitingen. Ik heb hiervoor een kabel met aan 1 kant een enkele en aan andere kant dubbele aansluiting. Ik schakel nu over naar een sub met 1 line in. Kan ik deze kabel blijven gebruiken maar dan slechts 1 aansluiting gebruiken ipv de twee?

    • Beheerder schreef:

      Dag Marco,
      één aansluiting is voldoende. subbassignaal is mono en de dubbele steker is 2x mono. Het maakt dus niet uit welke aangesloten wordt.

  52. Sem schreef:

    Hallo

    Ik heb een sony reveiver met een enkele tulp aansluiting voor de subwoofer. Nu heb ik een bose actieve subwoofer die een soort din ingang heeft en aan de zeide voor de versterker links, rechts tulp heeft zitten, een 3,5mm jack en een tulp (oranje) vrouwtje…?

    Een van de rood of witte tulp stekkers inpluggen geeft geen teken van leven…

    Bvd,
    Sem

  53. Sonos schreef:

    Ik heb net een Sonos versterker gekocht. Prima apparaat maar ik mis een volle bass. Vandaar dat ik mijn oude subwoofer op mijn Sonos versterker wil aansluiten. Kan dit? Sonos staat bekend om haar draadloze verbinding, maar er is een input in de versterker aanwezig. Ik hoor het graag.

  54. Bart schreef:

    Hallo,

    Ik heb een subwoofer met 2 draadjes. Maar op mijn JVC versterker zit maar ruimte voor 1 plug. Is er een mogelijkheid om deze subwoofer te maken op 1 plug zodat ik het toch kan aansluiten op deze versterker?

    Groeten

    • Beheerder schreef:

      Ik neem aan dat je een passieve subwoofer hebt met twee luidsprekerdraden. Dan kan deze alleen aangesloten worden op een versterkeruitgang voor de subwoofer luidspreker. De JVC heeft waarschijnlijk een tulp plug met het bijschrift sub uit. Dit is de uitgang voor een actieve subwoofer.

  55. jannes schreef:

    ik heb een draaitafel met 2 audio uitgangen, ik gebruik 1 uitgang voor mijn passieve pa speakers dus met een versterker(versterker heeft 4 uitgangen). ik kan een actieve subwoofer kopen maar dan sluit ik hem aan op mijn draaitafel(daarop kan ik geen geluid bedienen) kan ik dan op een subwoofer zelf geluid bedienen? of is het beter een passieve subwoofer te kopen en op dezelfde verterker aan te sluiten? en nog een vraag, is het slechter voor je versterker als je alle uitgangen benut of maakt dat niet uit ?

    • Beheerder schreef:

      Dag Jannes,
      Antwoord 1:Een actieve subwoofer heeft altijd een volumeregeling. Let op dat de draaitafel dan wel een line out signaal moet geven en niet een signaal zonder RIAA correctie. Blijft wel de vraag over hoe je de rest van het signaal wilt regelen.
      Antwoord 2: Het maakt voor een versterker niet uit of je alle uitgangen benut of niet. Wel moet hij bij meer aangesloten luidsprekers meer vermogen leveren maar als je alles aan de specificaties van de versterker voldoet dan kan er niets misgaan.

  56. Göktug schreef:

    Hallo,

    Ik wil een radio kopen alleen daar zit maar 1 rca output aan.
    Kan ik daar uiteindelijk wel een subwoofer met versterker in aansluiten of heb je daar 2 rca outputs voor nodig?

    • Beheerder schreef:

      U kunt de subwoofer met een enkele (mono) kabel aansluiten op een LFE input van de subwoofer of op de line in rechts of line in links van de subwoofer. Ook kunt u een splitter gebruiken bij de lineaansluiting van de subwoofer zodat u links en rechts voorziet van het mono signaal. Het geluid is dan ook wat harder.

  57. Jean-Paul schreef:

    Hallo,

    Hoe kan ik sub Jamo SW20E aansluiten op AVR Harman kardon?
    Sub heeft enkel 2×2 aansluitingen (+/-) voor boxenan iemand mij helpen?
    Bedankt!!

    • Beheerder schreef:

      De Jamo SW20E is een passieve subwoofer en heeft een versterker nodig die je los bij moet plaatsen of de Harman Kardon moet een speciale subwoofer versterker hebben ingebouwd. Voor meer info zie de handleiding van uw subwoofer.

  58. Bas schreef:

    Hallo,
    Mijn actieve subwoofer heeft een enkele tulpplug aansluiting, maar mijn versterker heeft echter geen sub out uitgang. Kan de enkele tulpplug worden aangesloten aan een willekeurige speaker uitgang (links of rechts) van de versterker?
    Groeten

    • Beheerder schreef:

      Het aansluiten van een subwoofer line-in op de luidsprekeruitgang van de versterker is niet juist. Het signaal van de luidspreker uitgang is veel te hard en vaak niet voldoende of goed terug te regelen. U kunt het best een verzwakker aanbrengen voordat u het aansluit op de tulp entré van de subwoofer.

  59. Chris schreef:

    Oke dank u voor de reactie. Ik ga beide opties testen!!

  60. Chris schreef:

    Hallo,
    ik heb al enige tijd problemen met mijn subwoofer. Ik heb een actieve sub van Energy (take classic) aangesloten op een receiver van Onkyo (tx-sr607). De receiver heeft een sub-out en de sub heeft een linker en rechter line in. Ik heb de sub aangesloten middels een enkele tulp (zo’n speciale voor subwoofers). Het probleem wat er ontstaat is dat het signaal naar de sub kennelijk regelmatig uitvalt waardoor deze niet werkt. Na enige tijd lijkt het signaal weer terug te komen waardoor de sub gewoon weer geluid geeft. Dit gebeurt willekeurig en verschilt qua duur en frequentie.
    Wanneer het signaal weg is en ik trek de tulpstekker uit de sub en plaats deze direct terug, dan komt het geluid ook weer direct terug.
    Waar kan het probleem liggen??
    Alvast bedankt.
    Groeten

    • Beheerder schreef:

      Het signaal naar de subwoofer lijkt te klein. Er zijn hiervoor twee mogelijke oplossingen. Sub out harder zetten (zie handleiding Onkyo) of beide ingangen van de subwoofer aansluiten op de sub out van de receiver d.m.v. een splitterplug (+6db meer signaal)

  61. Bastiaan schreef:

    Hallo,

    Ik heb een 5.1 versterker maar ik heb tijdelijk een subwoofer maar die is niet actief hij heeft alleen LR in en LR out. Kan ik de subwoofer gewoon op een van de suround terminals aansluiten?

    Gr.

    • Beheerder schreef:

      Een passieve subwoofer heeft een versterker nodig. Technisch gezien kan je deze aansluiten op elke luidspreker uitgang mits er geen andere luidspreker op aangesloten is en het vermogen van de versterker overeen komt (is dit niet het geval dan kan of de versterker of de luidspreker defect gaan). Muzikaal gezien klopt er echter niets van want de surround wordt anders aangestuurd dan een subwoofer nodig heeft. Heb je nog een versterker liggen gebruik deze dan voor de subwoofer en sluit de sub out aan op die versterker.

  62. Bruno schreef:

    Ik heb in 2 ruimtes boxen hangen. 2 in de living en 2 in de keuken.
    Ik zou een versterker RS500 Yamaha aanschaffen en daarop de boxen aansluiten(aansluitingen A, B voor respectievelijk living en keuken).
    Een subwoofer zal in de living staan dichtbij de versterker.
    1) Als ik nu de boxen selecteer in de keuken wat gebeurt er dan met de subwoofer? Wordt die op dit moment uitgeschakeld?
    2) De subwoofer staat (bij de versterker) op 5meter van de boxen in de living. Is dit ok?
    alvast bedankt voor uw raad

    • Beheerder schreef:

      In het algemeen geldt : bekijk voor het kopen de handleiding van het toestel wat u wilt kopen. Downloaden vaak gratis.
      antwoord:
      1 Hiervoor kunt u het beste de handleiding van uw versterker raadplegen. Het meest waarschijnlijk is dat de sub worst aangestuurd samen met luidsprekers A.
      2 De plaats van de subwoofer maakt in principe niet uit. Wel dienst u de instellingen op de juiste manier te doen of te laten doen door de versterker ( met een meetmicrofoon )

  63. Anco schreef:

    Ik heb een subwoofer met alleen een speakeraansluiting (2 draden). Mijn homecinemaset (nu ter ziele) had een aansluiting hiervoor. Ik heb nu een Marantz NR1602 receiver gekocht. Deze heeft niet zo’n speakeraansluiting voor de subwoofer. Via Marantz helpdesk gevraagd hoe aan te sluiten. Zij geven aan dat ik een subwooferkabel moet gebruiken.
    Die aansluiting zit dus niet op mijn eenvoudige Philips subwoofer. Enig idee of en hoe ik de subwoofer kan aansluiten?

    • Beheerder schreef:

      U heeft een zogenaamde passieve subwoofer. Dat is een subwoofer zonder ingebouwde versterker. U kunt deze alleen aansluiten op een luidsprekeruitgang van de versterker/receiver. De sub out van de Marantz is een te klein signaal voor uw subwoofer. Aanschaf van een actieve subwoofer is de beste optie. Parallel zetten met de front luidspreker links of rechts kan maar is sterk af te raden omdat de subwoofer ervoor kan zorgen dat het aangesloten versterkerdeel van uw recieven/versterker defect kan gaan bij harder zetten.
      Dick

      • Anco schreef:

        Beste Dick,
        Bedankt voor je heldere antwoord. Zou je mij een subwoofer voor een niet te gekke prijs kunnen adviseren?

        M.vr.gr.
        Anco

      • Anco schreef:

        Beste Dick,
        Bedankt voor je heldere antwoord. Zou je mij een subwoofer voor een niet te gekke prijs kunnen adviseren?

        M.vr.gr.
        Anco Post

        • wil schreef:

          koop een yamaha actieve subwoofer (YST-SW012). Schijnt een topper te zijn, die ik ook heb besteld. Kost bij BOBSHOP slechts € 84,95 (geen vrzendkosten). In de reviews bij kieskeurig alleen maar lof!!!!!!!

          • Beheerder schreef:

            Deze subwoofer heb ik direct gekocht als testsub. Even een paar dingen op een rij. De klank is goed voor zo’n klein subwoofertje. Er zit geen regelbaar crossoverfilter in en het beloofde 50W vermogen is een papieren kwestie want dat haalt hij niet. Ik heb niet meer gemeten dan 40W. De lage frequentie is bij dit exemplaar 35hz en de hoge frequentie 120Hz. De elektronica ziet er keurig uit zoals we kunnen verwachten van dit merk. Een echt nadeel vind ik het windgeruis van de basreflexbuis bij een flink volume, alsof de buis te klein is of te scherp. De electronica heeft voldoende mogelijkheid om af te koelen. Het stand-by gebruik bij deze subwoofer is te hoog n.l. 12W en dat in een tijd dat de 40W gloeilamp niet meer mag!

  64. Paul schreef:

    Ik heb een actieve subwoofer met XLR In en Out aansluiting. Met de neutrik adapter In sluit ik hem via een RCA kabel aan op mijn Marantz receiver SR3001 op de sub Out. In de menu instelling van de receiver staat de subwoofer ingesteld op aan. Helaas doet de subwoofer niets. Moet ik ook de XLR out gebruiken naar mijn receiver? Groet Paul

    • Admin schreef:

      Dag Paul. XLR heeft drie aansluitingen en RCA twee. XLR heet symmetrisch en RCA Asymmetrisch. Als je RCA wilt aansluiten op een XLR dan moet de gevoelige ingang (nr 2 van de XLR en de center van RCA) met elkaar verbonden zijn en van de XLR de massa en de min (nr. 3 en 1) beide verbonden zijn met de buitenrand van de RCA. Als dit door de adapter wordt geregeld is het goed. XLR uit gebruik je niet in deze situatie.

  65. mick schreef:

    ik heb een subwoofer met 2 speaker aansluitingen hoe moet ik deze aansluiten?

  66. patrick schreef:

    op mijn reciever zit een dubbele tulp uitgang maar op mijn subwoofer zit alleen een gewone luidspreker uitgang hoe kan ik dez met elkaar verbinde.
    gr patrick

  67. l.nollkamper schreef:

    op mijn subwoofer zitten 2 tulp aansluitingen [l en r] .,maar op mijn home cinema control center zit 1 uitgang,watmoet ik nu doen om dit aan te sluiten.gr william nollkamper

    • Admin schreef:

      U kunt de sub gewoon aansluiten met één (mono) kabel met tulp-pluggen. Het maakt niet uit of u links of recht kiest op uw subwoofer.

    • Patrick schreef:

      Hallo, ik ben in het bezit van een Pioneer Receiver VSX-D510 en een subwoofer van ELAC (type 101 esp). Op de receiver zitten de aansluitingen “subwoofer pre out” en “subwoofer”. Op de subwoofer zelf zitten 2 aansluitingen Line In (L en R). Wanneer ik een tulpkabel aansluit op de subwoofer en vervolgens op de receiver (“subwoofer pre out” of “subwoofer”). De subwoofer “bromt” wel als je je oor er tegenaan houdt, maar bij het afspelen van bijvoorbeeld muziek, dan krijg ik niet het gewenste baseffect van de subwoofer. Hebben jullie enig idee wat ik zou moeten doen om de subwoofer weer werkend te krijgen (deze heeft namelijk bij een vorige installatie wel gewerkt)?
      Alvast bedankt voor jullie advies!

      • Beheerder schreef:

        Dag Patrick. In de handleiding van de Pioneer staat hoe je kunt instellen dat er een subwoofer op aangesloten is. Je kunt dan kijken bij het hoofdstuk van de aangesloten luidsprekerbezetting of bij het hoofdstuk van subwoofer. De subwoofer kunt u altijd testen met bijvoorbeeld een losse mp3 speler en een kabeltje 3mm jack naar tulpplug.

Reageer!