Het verschil tussen een actieve en passieve subwoofer

Wanneer heeft u een passieve subwoofer en wanneer een actieve subwoofer? Wat zijn de verschillen en de voor- en nadelen en de grootste misverstanden.

Misverstanden over actieve & passieve subwoofers

Over actieve en passieve subwoofers zijn veel misverstanden bekend. Hieronder een rijtje met de meest gehouden misverstanden:

  • Actieve subwoofer hebben meer vermogen
  • Actieve subwoofer zijn per definitie beter dan passieve subwoofers
  • Passief en actief maakt niet uit, alleen in de prijs

Passieve subwoofer

Passieve subwoofers zijn luidsprekers (luidsprekerboxen) zonder ingebouwde versterker. Ze worden aangestuurd door de receiver of versterker met een luidsprekeraansluiting speciaal voor de subwoofer. De versterker voor de subwoofer zit dus bij de andere versterkers (voor de andere speakers).

 

Het nadeel van deze constructie is dat je vaak veel verlies hebt over de luidsprekerkabel en dat de versterkerunit of reciever onnodig groot wordt. De versterker kan immers prima in de subwoofer kast worden geplaatst omdat deze een grote kast nodig hebben. Voor een goede installatie kiezen gaat de voorkeur daarom doorgaans uit naar een actieve subwoofer.

Actieve subwoofer

De actieve subwoofer is een box met een ingebouwde versterker en bijna altijd ook een ingebouwd filter. Dit filter (ook wel het ‘crossover filter’ genoemd) bepaalt welke tonen (frequenties) weergegeven mogen worden door de subwoofer. Dat is vaak gunstig voor het geluid van de subwoofer, want de fabrikant kent de eigenschappen van uw subwoofer luidspreker en luidsprekerkast het best. Zij ontwepen dus het filter op de configuratie en zodoende heb je een gebalanceerde unit met een mooi geluid.

Reparatie van actieve & passieve subwoofers

Actieve en passieve subwoofer vertonen vaak verschillende defecten. Daarom is ook de aanpak divers. Zo is bijvoorbeeld een actieve subwoofer gevoeliger voor storing vanwege de ingebouwde voeding. Bij Electronicare houden we tijdens de reparatie rekening met deze verschillen en kiezen een passende oplossing.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verschillen tussen een actieve & passieve subwoofer, of heeft u een defecte subwoofer die u wilt laten repareren? Aarzel niet en neemt contact op!

6 Reacties op “Het verschil tussen een actieve en passieve subwoofer”

  1. jean-philippe schreef:

    L.S.
    mijn active subwoofer magnat metric 5.1A is waarschijnlijk opgeblazen, maar kan ik ook een passieve subwoofer op mijnHK AVR 1500 aansluiten?

    in afwachting van een antwoord,
    met vriendelijke groet,
    jean-philippe

    • Beheerder schreef:

      zie hiervoor mijn blog over het verschil tussen passief en actief. een passieve subwoofer heeft altijd een versterker nodig.

  2. Nico schreef:

    Beste,
    Ik beschik over een oudere stereo keten met verschillende componenten van het merk JVC. De receiver/versterker is ook klaar voor digital surround geluid met de nodige aansluitingen. Momenteel zijn er simpelweg twee staande luidsprekers aangesloten en heb ik dus enkel stereo geluid. Door de vele ingangen is het mij gelukt om ook mijn flatscreen tv aan te sluiten. Ik ben zeer tevreden over het geluid maar mis soms de echte diepere basgeluiden. Nu is er een tulip aansluiting voorzien voor een subwoofer. Betekend dat dan dat ik daar enkel een passieve subwoofer kan op aansluiten of ook een actieve?
    Wat is uw advies?
    Mvg
    Nico

  3. verlaan schreef:

    Goedemorgen
    Ik heb een nieuwe reciever deze ondersteund alleen een actieve subwoofer, ik heb een speaker set met een passieve subwoofer. Ik heb begrepen dat dit alleen opgelost kan worden met een versterker ertussen maar waar koop ik die en wat kost hij? Of kan ik beter een nieuwe actieve subwoofer kopen?
    Alvast bedankt voor je antwoord

    MvG Cor Verlaan

Reageer!